Cilt: 14 Sayı: 53, 8.06.2023

Yıl: 2023

AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden akademisyen, sektör temsilcisi ve uzmanların çalışmalarını bir araya getirerek farklı alanlarda bilişim teknolojileri ve iletişim bağlamında ortaya çıkan akademik ve sektörel gelişmeleri literatüre kazandırmayı amaçlamaktadır. 

AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, uluslararası hakemli bir dergidir. Türkçe ve İngilizce, iki dilde yılda dört sayı yayınlanır. AJIT-e yayın alanları arasında şunlar yer alır: 


Medya ve İletişim Bilimleri

Sağlık Teknolojileri

Adli Bilişim

Çoklu ortam

Belge ve Kayıt Yönetimi

Bilgi Güvenliği

Bilgi Yönetimi

Bilişim Etiği

Bilişim Hukuku

Bilişim Teorisi

Dağıtık Bilişim Sistemleri

E-Öğrenme

E-Crm

E-Dönüşüm

E-Devlet

E-Organizasyon

E-Pazarlama

E-Reklam

E-Scm

E-Yayımcılık ve E-Yayıncılık

E-Yönetim

E-İş/E-Ticaret

Hastane Bilgi Sistemleri

İnovasyon

Insourcing/Outsourcing

Karar Destek Sistemleri

Kurumsal Kaynak Planlaması
Finans Teknolojileri

Proje Yönetimi

Radyoloji Bilgi Sistemleri

Sayısal Eğlence ve Oyun

Sayısal Hak Yönetimi

Sağlık Bilgi Stratejileri

Sayısal İletişim Sistemleri

Sistem Analizi ve Tasarımı

Sağlık Bilgi Teknolojileri
Sinir Ağları
Sosyal Ağlar

Tıp Bilişimi

Telekomünikasyon

Veri Güvenliği

Veri Ambarları/veri Adacıkları

Veritabanı Yönetim Sistemleri

Veri Madenciliği

Yönetim Bilişim Sistemleri

Yapay Zekâ

İletişim Enformatiği

Yeni Medya/İletişim Ortamları

İşletme Enformatiği

İş Zekâsı

Tüm süreç Dergipark üzerinden ilerlemektedir. Dergipark’a nasıl makale gönderileceği ile ilgili detaylı anlatıma https://www.youtube.com/watch?v=OfAhRfQB-LQ adresinden ulaşabilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda editor@ajit-e.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Yazım Dili
  1. Dergiye gönderilen Türkçe veya İngilizce dilinde yazılmış çalışmalar kabul edilmektedir. Ancak Türkçe gönderilen makalelerin yazarlarından İngilizce Genişletilmiş Özet (Extended Abstract) ve anahtar kelimeler istenmektedir. 

            Yazım Kuralları

             Makalenin Yapısı


  1.   Dergimize gönderilen makaleler şablona uygun olmalıdır. Aksi takdirde editoryal kurul, hakem ataması yapmadan önce yazardan gerekli düzenlemeleri yapmasını talep etmektedir. 28. maddede belirtildiği üzere gerekli düzenleme yazar tarafından 15 gün içinde yapılmaması durumunda editoryal kurul makaleyi reddetme hakkına sahiptir.
  2.   Makalenin yazım dili Türkçe ise öncelikle Türkçe başlık altında Türkçe özet ve anahtar kelimelere yer verilmelidir. Ardından ise İngilizce başlık altında İngilizce özet ve anahtar kelimeler yer almalıdır. 
  3.   Makalenin yazım dili İngilizce ise öncelikle İngilizce başlık altında İngilizce özet ve anahtar kelimelere yer verilmelidir. Ardından ise Türkçe başlık altında Türkçe özet ve anahtar kelimeler yer almalıdır. 
  4.   22. maddede belirtilen dipnot verme durumu makale hangi dilde yazılmışsa o başlık altında verilmelidir.
  5.   Makale başlığının yalnızca baş harfleri büyük olmalıdır. Makale başlığının yazı tipi Palatino Linotype, yazı boyutu 14 ve koyu olmalıdır. 
  6.   Makale hangi dilde yazılmışsa o başlığın hemen altında sırasıyla Yazar Adı (koyu, baş harfleri büyük), Kurum, Departman, Akademik Unvan, e-posta, ORCID ID (İtalik, baş harfleri büyük) yer almalıdır. Yazı tipi Palatino Linotype, yazı boyutu 11 olmalıdır. 
  7.   Özet bölümünden hemen sonra makalenin amacı, kapsamı ve çalışma yöntemlerini belirten bir GİRİŞ yer almalıdır. Ayrıca makale Sonuç ve Kaynakça içerecek şekilde düzenlenmelidir.

Özet


  1.   100 kelimeden az, 300 kelimeden fazla olmayacak şekilde Türkçe ve İngilizce olarak ayrı ayrı yazılmalıdır. Özet, makalenin ana fikrini ve katkısını yansıtacak nitelikte olmalıdır. Özetin altında şablonda yer aldığı gibi en az 3, en çok 5 anahtar kelime yer almalıdır. Özetin yazı tipi Palatino Linotype, yazı boyutu 10 ve italik olmalıdır. Anahtar kelimeler ise baş harfleri büyük olacak şekilde koyu olmalıdır. Özet de atıf yapılmamalıdır. 

Ana Metin

  1.   Makale A4 boyutlarında Word belgesi ile yazılmalıdır. 
  2.   Satır aralığı 1,15 cm,
  3.   Yazı tipi Palatino Linotype, yazı boyutu ise 11,
  4.   Paragraf aralığı Sol, Sağ, ve Önce 0nk Sonra ise 8nk olmalıdır.

Bölüm Başlıkları

  1.   Makalenin yapısını belirlemek ve ana metinde düzenli bir bilgi aktarımı sağlamak üzere, yazıda ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. 
  2.   Giriş Bölümü 1 olarak numaralandırıldıktan sonra diğer başlıklara da numara atanmalıdır. 
  3.   Başlıkların yazı tipi Palatino Linotype, yazı boyutu ise 12 olmalıdır.
  4.   Başlıklandırma yaparken Word’ün stil menüsünden başlık derecesi seçilmeli ve bir önceki maddede belirtilen yazı tipi uygulanmalıdır. 
  5.   Ana başlıklar büyük harflerle; ara ve alt başlıklar ise ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle ve koyu yazılmalıdır.

Şekil, Tablo ve Görseller

  1.   Şekiller ve görseller birden başlayarak numaralandırılmalı ve açıklaması hemen altlarında yer verilmelidir.
  2.   Tablolarda aynı şekilde numaralandırılmalıdır. Ancak şekil ve görsellerden farklı olarak açıklaması tablonun üstünde yer almalıdır.
  3.   Tablolar paragraf aralığı Önce, Sonra, Sol ve Sağ’da 0nk, yazı boyutu ise 10 punto olmalıdır. Tablo yüksekliği ise içeriğe göre olabildiğince dar olmalıdır.
  4.   Tablo, şekil ve görsel açıklamaları 10 punto olmalıdır. 

Kaynakça Stili

  1.   Değerlendirmek üzere yollanan çalışmalarda dipnot ve kaynakça gösteriminin APA atıf sisteminin son sürümüne (7. Sürüm) uygun  biçimde hazırlanmış olması gerekir.
  2.   Metin içi referanslarda mutlaka sayfa, paragraf vs. bilgileri yer almalıdır. Örnek: (Tingöy, 2009: 23) değil (Tingöy, 2009, s. 23) şeklinde olmalıdır.
  3. APA 7. sürümde en sık kullanılan kaynak türleri şunlardır:
            
     
         Tek Yazarlı Kitap 
           Kaynakça: Tingöy, Ö. (2009). Bilişim Çağında Etik. Seçkin Yayıncılık
           Metin içi: (Tingöy, 2009, s. 23)
            
           İki Yazarlı Kitap
           Kaynakça: Binark, M., & Bayraktutan, G. (2018). Ayın Karanlık Yüzü: Yeni Medya ve Etik. Kalkedon Yayıncılık     
           Metin içi: (Binark & Bayraktutan, 2018, s. 94)

           Üç Yazarlı Kitap 
     
           Kaynakça: Binark, M., Bayraktutan, G., & Durna, T. (2020). İletişim Hakkı ve Yeni Medya Tehditler ve Olanaklar. Uğur Mumcu Vakfı Yayınları.
            Metin içi: (Binark vd., 2020, s. 16)

            Üçten Fazla Yazara Sahip Kitap
            Kaynakça: Turban, E., Outland, J., King, D., Lee, J. K., Liang, T.-P., & Turban, D. C. (2018). Electronic Commerce 2018: A Managerial and Social Networks Perspective. Springer International Publishing. 
            Metin içi: (Turban vd., 2018, s. 314)

            Çeviri Kitaplar
            Kaynakça: 
    Goodfellow, I., Bengio, Y., & Courville, A. (2018). Derin Öğrenme (Fatoş Yarman Vural, R. G. Cinbiş, & S. Kalkan, Çev.). Buzdağı Yayınevi.
            Metin içi: (Goodfellow vd., 2018, s. 59)

             Editörlü Kitap
             Kaynakça: Genel, M. G. (Ed.). (2015). Yeni Medya Araştırmaları 1. Ekin Basım Yayın Dağıtım.
             Metin içi: (Genel, 2015, s. 159)

            Derleme Kitaplar
            Kaynakça: Mutlu, E. (Der.). (2010). Kitle İletişim Kuramları. Ütopya Yayınevi.
             Metin içi: (Mutlu, 2010, s. 66)

             Dergi Makaleleri
             Kaynakça: Gülmammadzade, U., & Işıklı, Ş. (2020). Instagramda Benlik Sunumu: Takipçi Etkisi Üzerine Dramaturjik Bir İnceleme. AJIT-e: Academic Journal of Information Technology, 11(43), 74-104. https://doi.org/10.5824/ajite.2020.04.004.x
             Metin içi: (Gülmammadzade & Işıklı, 2020, s. 76)

            Web Sayfaları
            Kaynakça: Akan, Y. (2018, Haziran 9). Yeni Medya Nedir ve Ne İş Yapar? | Pazarlama Türkiyehttps://pazarlamaturkiye.com/gun-gectikce-populerlesen-yeni-medya-nedir-ve-ne-is-yapar/
            Metin İçi: (Akan, 2018, par. 2) - (Par., paragrafın kısaltmasıdır.)


  4.   Kaynakça girintisi 1,25cm asılı, yazı boyutu ise 10 punto olmalıdır. 
  5.   AJIT-e atıf verme ve kaynakça oluşturmada Mendeley, Zotero, Endnote gibi referans yönetim sistemlerinin kullanılmasını tavsiye etmektedir. Word’ün kendi kaynakça yönetim sistemi Türkçe ile uyumludur. Ancak Mendeley, Zotero, Endnote gibi kaynakça yönetim sistemlerinde APA stili kullanıldığında Türkçe ile adaptasyon sorunları yaşanabilmektedir. Bu sorunu çözmek için  https://github.com/citation-style-language/styles/blob/master/apa-tr.csl adresinden APA’nın Türkçeye uyarlanmış biçimini indirerek, ilgili programın stil ayarları menüsünden manuel yüklemeniz gerekmektedir. 

AJIT-e, kurulduğu 2010 yılından bu yana dergi sekreteryası, editörlük ve hakem süreçlerini gönüllülük üzerine yürütmektedir. Ancak buna rağmen her yıl artan hosting ve domain masrafı, Crossref üyelik aidatı ve her DOI kaydında Crossref tarafından alınan makale kayıt ücreti ve daha birçok masraftan dolayı desteğe ihtiyaç duymaktadır. 10 yılı aşkındır yayın hayatına devam eden dergimizin akademik özgürlük içerisinde varlığını sürdürebilmesi amacıyla da AJIT-e’nin bağlı bulunduğu Akademik Bilişim Araştırmaları Derneği kurulmuştur. Derginin yayını başta olmak üzere dernek tarafından öğrenciler ve genç akademisyenler hem maddi hem de manevi desteklenmekte, bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir. Bu nedenle AJIT-e yazarların desteğine ihtiyaç duymaktadır. Bu kapsamda dergimize değerlendirilmek üzere çalışma gönderen yazarlardan 500 TL teberru bedeli alınması kararlaştırılmıştır. Dergi editörler kurulu bu konuda desteğinizi beklemektedir.